MsZ schválilo VZN o zvýšení miestnych daní a poplatkov pre budúci rok

24.11.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 24. novembra (TASR) - Poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) vo Vranove nad Topľou dnes schválili navýšenie miestnych daní a poplatkov na území mesta. Na základe odsúhlaseného všeobecne záväzného nariadenia (VZN) sa ráta pre budúci rok s nárastom základných sadzieb dane z nehnuteľností, ako aj poplatkov za komunálny odpad.
Pôvodne predkladaný návrh VZN z dielne mestského úradu počítal, na základe plánovaného ročného nárastu dane zo stavieb približne o šesť eur na jedného daňovníka, s navýšením príjmov budúcoročného rozpočtu mesta o sumu 62.000 eur. Poslanecký zbor však dnes schválil dodatočný návrh finančnej komisie MsZ, ktorá odporučila niektoré sadzby dane zo stavieb ešte navýšiť, čím by si mala mestská pokladnica v budúcom roku prilepšiť o ďalších 25.000 eur.
MsZ dnes rokovalo aj o zvýšení poplatkov za odpad. \"Podľa doložených tabuliek sa jeho produkcia oproti minulému roku zvýšila o 10 percent a poklesli príjmy z recyklačného fondu za tento vytriedený odpad,\" obhajovala pred poslancami potrebu navýšenia predmetných poplatkov Anna Liberková z ekonomického oddelenia magistrátu.
Finančná komisia iniciovala v tejto súvislosti zároveň ďalšie zvýšenie poplatkov za odpad oproti navrhovanému VZN, tento návrh však MsZ neodobrilo. Poslanci nakoniec schválili navýšenie poplatkov podľa pôvodného materiálu z dielne mesta.
\"Predpokladaný prínos do rozpočtu mesta na základe 13-percentného navýšenia základných sadzieb komunálneho odpadu u občanov a podnikateľských subjektov je 46.000 eur,\" uviedla na margo prijatého VZN Liberková.
Poslanecký zbor dnes schváleným VZN odsúhlasil aj zníženie poplatkov za odpad vybraným skupinám obyvateľov, medzi ktorými sú seniori vo veku 70 rokov a viac či študenti a ľudia, ktorí sa zdržiavajú mimo miesta svojho trvalého bydliska. Zníženie poplatkov pre sociálne odkázaných občanov MsZ neschválilo.
 

Vyberte región